Hassaporta

Aan de kruising van de Kempische Steenweg en de Herkenrodesingel werd in 2010 een nieuwbouwproject met de toepasselijke naam Hassaporta gebouwd. Chateaux Real Estate en de stad Hasselt sloegen voor de realisatie dit nieuw herkenningspunt de handen in elkaar. Het project, 144 appartementen en 3 commerciële ruimtes (samen ongeveer 4500 m2) maken deel uit van de nieuwe stadsontwikkeling ‘de Blauwe Boulevard’. Binnen deze nieuwe ontwikkeling wordt ook een publiek park aangelegd met de Demer als leidraad. Het Demerpark zal als groene buffer fungeren tussen de Singel en de Blauwe Boulevard. Hassaporta is alvast een icoongebouw met een adembenemend zicht op de Hasseltse skyline. De appartementen en de winkelruimtes werden in een mum van tijd verkocht.

Blauwe Boulevard en Demerpark
Wie in Hasselt de Kanaalkom passeert, kan er niet langs kijken. De ontwikkeling van de Blauwe Boulevard is in volle expansie. De verlaging van de kades tot waterniveau aan de beide zijdes van het kanaal wordt deze zomer (2014) nog helemaal afgerond. Noodzakelijk voorbereidend werk voor de toekomstige terrasjes en winkels die aan deze kades worden ingericht. Met het water als bindend element is alles aanwezig om de sfeer van een warme havenstad uit te ademen. Ook het groen is vlakbij. Het geplande Demerpark vormt de nieuwe groenzone aan de Singel van Hasselt en samen met het Herkenrodebos, de Japanse tuin en Bokrijk een belangrijke groene long.

Hassaporta

LIGGING & TROEVEN

Hassaporta ligt op nauwelijks 10 minuten wandelen van het stadscentrum van Hasselt. De ‘Hoofdstad van de Smaak’ is gerenommeerd voor haar winkels en horeca-zaken met gezellige terrasjes. Het Kapermolenpark, het grootste park van Hasselt met Finse piste, tennisvelden en vijver liggen eveneens op wandelafstand van Hassaporta. Het stadsbestuur bouwt in dit park een nieuw overdekt en openluchtzwembad dat in 2015 haar deuren zal openen. Het project heeft een uitstekende bereikbaarheid door het nabij gelegen busknooppunt aan het Kolonel Dusartplein en het Hasselts station dat slechts 2,5 km verwijderd is.

Hassaporta

FACTS & FIGURES

Johan Everaerts van het gerenommeerde architectenbureau Jaspers-Eyers & Partners stond in voor het ontwerp. De moderne architectuur is dynamisch en transparant. De licht gekleurde materialen van de gevelsteen, het architectonische beton en de stalen voorzetframes in combinatie met de uitkragende terrassen en buitenpasserelles geven het gebouw een open en luchtig karakter. De ruime terrassen zijn grotendeels op het zuiden of het zuidwesten gericht en genieten maximaal van de zon. De vele glaspartijen en de strakke lijnen maken het geheel tegelijk luchtig en warm. Het bouwwerk vormt zo een samenhangend geheel tussen de nabijheid van de binnenstad, het groen en het water.

Hassaporta

OVERZICHT PROJECT